Gisteren was ik op bezoek bij Abu Dhabi In Flight Catering (ADIFC), een bedrijf dat alle maaltijden bereidt voor alle luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van het vliegveld van Abu Dhabi. Waaronder natuurlijk Etihad, wij zijn hun grootste klant. Om onze concurrentie-positie te verstevigen heeft Etihad recent besloten om ADIFC te kopen, zodat we voortaan kunnen cateren tegen lagere kosten. En om voorbereid te zijn op een verdere organisatorische integratie, leek het me nuttig om eens te kijken hoe dat cateren in z'n werk gaat. Na een inleidend gesprek over gezamenlijke kansen en uitdagingen stelde de manager voor om, letterlijk, een kijkje in de keuken te nemen en te zien hoe het eraan toe gaat. En dat bleek best indrukwekkend. ADIFC telt zo'n zestienhonderd medewerkers die via een rooster de keuken 24 uur per dag in bedrijf houden, zeven dagen per week.
Vandaag de dag heeft de keuken capaciteit voor vierentwintigduizend maaltijden per dag. Als de nieuwe aanbouw klaar is (medio volgend jaar) wordt die capaciteit vijfenveertigduizend maaltijden. Per dag! Bij de familie Spaans en van Kesteren kost het al moeite om drie maaltijden per dag op tafel te kringen. Iedere dag komt er zo'n achtduizend kilo verse groente binnen. Die groente moet worden gewassen (met chloortabletten) en gespoeld en wordt grotendeels met de hand gesneden alvorens het in diverse salades en gerechten wordt verwerkt.
Een eigen bakkerij maakt het deeg ter plaatse waarvan vervolgens croissants, broodjes, ciabatta's, muffins en wat dies meer zij worden gemaakt en afgebakken. De geur van vers brood, het is inmiddels bijna lunchtijd, maakt me best hongerig. Wanneer gereed worden de broodjes ter plaatse machinaal in folie verpakt en in grote kratten klaar gezet voor verdere verwerking.
In de warme keuken worden de gerechten bereid; een grote bak met shish taoukh staat te pruttelen op het vuur. Een blad met roergebakken groente wordt door de Chinese kok in een kar geschoven en een kar met minstens tien bladen met gebakken biefstukken staat klaar om de "chiller" in te gaan. Want eenmaal gaar, moeten de gerechten zo snel mogelijk afgekoeld worden tot minder dan 5 graden Celsius om vervolgens in de koeling te wachten op verdere verwerking. Alles volgens de voedselnormen van HACCP. Kwaliteitsmedewerkers controleren continue of alles goed gaat,of de temperatuur van het voedsel niet te warm of koud is en overal zijn de produkten gecodeerd met datum, temperatuur en voor welke bestemming het is. Rob Geus van de smaakpolitie zou hier vast heel blij van worden. Ha, die Rob!
Dan is er tot slot een ruimte waar alle gerechten in de bekende aluminium bakjes worden gedaan naar aanleiding van een live-voorbeeld en een boek met foto's ter ondersteuning; zestig gram groente, tachtig gram aardappelpuree en 60 gram vlees, de shish taouk van zojuist wordt hier ingeschept en verpakt. In een vliegtuig worden gemiddeld zo'n honderd trolleys met eten, bestek, borden, nootjes, (fris)drank, koffie en thee geladen. Oh ja, en dan vergeet ik nog de duty free artikelen. Bij terugkomst zitten die trolleys vol met afval, resten en afwas; ook dat wordt hier verwerkt, gesorteerd, afgewassen en weer gereed gemaakt voor de volgend vlucht. Het is indrukwekkend om te zien hoe het allemaal logistiek in elkaar steekt en naadloos werkt.
Het huidige ADIFC gebouw is een oudere bedrijfshal en was voorheen een pakhuis. Met als gevolg; geen ramen, geen daglicht en een eerdere uitbreiding die zich voornamelijk in de kelder afspeelt. Stel je je voor dat je acht uur lang groente staat te wassen en schrobben zonder dat je kunt zien of het dag of nacht is buiten? Dat zou in Nederland niet acceptabel zijn, misschien toch Rob eens uitnodigen voor een SBS6 keurmerkbezoek...